Banking Quiz

Q1. _____________ एक कंपनी या राज्य निर्दिष्ट विनिर्दिष्ट प्रीमियम के भुगतान के बदले निर्दिष्ट हानि, क्षति, बीमारी, या मृत्यु के लिए मुआवजे की गारंटी प्रदान करने की एक व्यवस्था है.
(a) बीमा
(b) बैंकिंग
(c) बाजार जोखिम
(d) प्रीमियम
(e)शीघ्र सुधार कार्य (पीसीए)
S1. Ans.(a)



Sol. Insurance is an arrangement by which a company or the state undertakes to provide a guarantee of compensation for specified loss, damage, illness, or death in return for payment of a specified premium.

Q2. किस वर्ष में जीवन बीमा क्षेत्र और जीवन बीमा निगम अस्तित्व में आया?
(a) 1949
(b) 1935
(c) 1951
(d) 1962
(e)1956
S2. Ans.(e)
Sol. An Ordinance was issued on 19th January 1956 nationalising the Life Insurance sector and Life Insurance Corporation came into existence in the same year.

Q3. 1999 में बीमा उद्योग को विनियमित और विकसित करने के लिए आईआरडीए को _________ के तौर पर गठित किया गया था.
(a) नियामक निकाय
(b) संशोधन निकाय
(c) स्वायत्त निकाय
(d) उपरोक्त सभी
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सही नहीं है

S3. Ans.(c)
Sol. Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) set up as the autonomous body under the IRDA Act in 1999.

Q4. एक बीमा ________ वह धन राशि है जिसका किसी व्यक्ति या व्यवसाय को बीमा पॉलिसी के लिए भुगतान करना होगा
(a) प्रीमियम
(b) एजेंट
(c) स्वास्थ्य बीमा
(d) ब्रोकर
(e) क्लॉस

S4. Ans.(a)
Sol. An insurance premium is the amount of money that an individual or business must pay for an insurance policy. The insurance premium is considered income by the insurance company once it is earned, and also represents a liability in that the insurer must provide coverage for claims being made against the policy.


Q5. 1993 में, सरकार ने बीमा क्षेत्र में सुधारों के लिए सिफारिशों के प्रस्ताव हेतु भारतीय रिजर्व बैंक के पूर्व गवर्नर _________ की अध्यक्षता में एक समिति की स्थापना की. 
(a) गोरवाला समिति
(b) आर एन मल्होत्रा
(c) बी शिवारमण समिति
(d) रंगराजन समिति
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सही नहीं है.
S5. Ans.(b)
Sol. In 1993, the Government set up a committee under the chairmanship of RN Malhotra, former Governor of RBI, to propose recommendations for reforms in the insurance sector. The objective was to complement the reforms initiated in the financial sector.

Q6. सन लाइफ फाइनेंशियल इंक ने बिड़ला सन लाइफ इंश्योरेंस कंपनी लिमिटेड में 1,664 करोड़ रुपये (244.14 मिलियन अमेरिकी डॉलर) के शेयरों के जरिए आदित्य बिड़ला नूवो लिमिटेड के साथ संयुक्त उपक्रम में 26 फीसदी से 49 फीसदी की बढ़ोतरी करने की योजना बनाई है. सन लाइफ फाइनेंशियल इंक कहाँ स्थित है?
(a) यूएसए
(b) जर्मनी
(c) जापान
(d) कनाडा
(e)फ्रांस

S6. Ans.(d)
Sol. Canada-based Sun Life Financial Inc plans to increase its stake from 26 percent to 49 percent in Birla Sun Life Insurance Co Ltd, a joint venture with Aditya Birla Nuvo Ltd, through buying of shares worth Rs 1,664 crore (US$ 244.14 million).

Q7. शब्द _______________ एक प्रकार के बीमा से संबंधित है जिसमें अनिवार्य रूप से आपका चिकित्सा व्यय शामिल है.
(a) स्वास्थ्य बीमा
(b) जीवन बीमा
(c) यात्रा बीमा
(d) समूह बीमा
(e)मोटर बीमा
S7. Ans.(a)
Sol. The term ‘Health Insurance’ relates to a type of insurance that essentially covers your medical expenses. A health insurance policy like other policies is a contract between an insurer and an individual/group in which the insurer agrees to provide specified health insurance cover at a particular “premium” subject to terms and conditions specified in the policy.

Q8. सामान्य बीमा उद्योग को _________ में राष्ट्रीयकृत किया गया तथा 107 बीमा कंपनियों को समूहीकृत किया गया और उन्हें चार कंपनियों में शामिल किया गया.
(a) 1949
(b) 1956
(c) 1972
(d) 1982
(e)1988
S8. Ans.(c)
Sol. The General insurance industry was nationalized in 1972 and 107 insurers were grouped and amalgamated into four Companies – National Insurance Co. Ltd., The New India Assurance Co. Ltd., The Oriental Insurance Co. Ltd. and United India Insurance Co. Ltd.

Q9. यूनाइटेड इंडिया इंश्योरेंस कंपनी लिमिटेड का मुख्य कार्यालय कहां है?
(a) पुणे
(b) कोलकाता
(c) मुंबई
(d) नई दिल्ली
(e) चेन्नई
S9. Ans.(e)
Sol. Chennai, Tamil Nadu is the head office of United India Insurance Company Limited.

Q10. ओरिएंटल इंश्योरेंस कंपनी लिमिटेड के वर्तमान अध्यक्ष एवं प्रबंध निदेशक कौन है?
(a) वी.के शर्मा
(b) ए.वी गिरिजा कुमार
(c) जी श्रीनिवासन
(d)अलामेलु टी लक्ष्मणचारी
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सही नहीं है
S10. Ans.(b)
Sol. A V Girija Kumar is the present Chairman cum Managing Director of New Delhi based Oriental Insurance Company Ltd.

Q11. ____________, जो सबसे कम लागत पर बीमा कवरेज की खोज में बीमित व्यक्ति के हितों का प्रतिनिधित्व करता है और बीमाकर्ता को अधिकतम लाभ देता है.
(a)खजांची
(b) ब्रोकर
(c) एजेंट
(d) ग्राहक
(e)बैंकर
S11. Ans.(b)
Sol. Broker, who represents the interests of the insured in searching for insurance coverage at the lowest cost and highest benefit to the insured. The broker may also be an agent of the insurer for purposes of policy collection and delivery of the policy.

Q12. निम्नलिखित वर्षों में से किसमें राष्ट्रीय बीमा कंपनी लिमिटेड (एनआईसीएल) को निगमित किया गया था?
(a) 1956
(b) 1949
(c) 1934
(d) 1919
(e)1906
S12. Ans.(e)
Sol. National Insurance Company Limited (NICL) was incorporated in the year 1906. After nationalization it was merged, along with 21 foreign and 11 Indian companies, to form National Insurance Company Ltd.

Q13. एग्रीकल्चर इंश्योंरेंस कंपनी ऑफ इंडिया लिमिटेड (एआईसी) को विशेष रूप से भारत में कृषि और संबद्ध गतिविधियों में लगे व्यक्तियों की बीमा आवश्यकताओं को पूरा करने के लिए किस अधिनियम के तहत निगमित किया गया था?
(a) कंपनी अधिनियम, 1956
(b) आईआरडीए अधिनियम, 1999
(c) भारतीय रिज़र्व बैंक अधिनियम, 1934
(d) सेबी एक्ट, 1992
(e)दिए गए विकल्पों में से कोई भी सही नहीं है
S13. Ans.(a)
Sol. Agriculture Insurance Company Of India Limited (AIC) was incorporated to exclusively cater to the insurance needs of the persons engaged in agriculture and allied activities in India under the Companies Act, 1956 on 20th December 2002.

Q14. लिखित बीमा अनुबंध जिसमें सभी खंड, राइडर्स और विज्ञापन शामिल होते हैं. इसे क्या कहा जाता है?
(a) देयताएं
(b) प्रीमियम
(c) किस्त
(d) नीति
(e)संपत्ति
S14. Ans.(d)
Sol. The policy is the written insurance contract that may include all clauses, riders and endorsements.

Q15. भारत सरकार द्वारा लॉन्च की गई यूएचआईएस सरकार से सब्सिडी के तत्व के साथ पहले से ही गरीबी रेखा से नीचे के व्यक्तियों और परिवारों के लिए अस्तित्व में है. UHIS का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Universal Health Insurance System
(b) Universal Health Insurance Service
(c) Universal Health Insurance Scheme
(d) Universal Health Insurance Solutions
(e) Universal Health Insurance Scenario
S15. Ans.(c)
Sol. The Universal Health Insurance Scheme (UHIS) has launched by the Government of India is already in existence for persons and families below the poverty line with element of subsidy from the Government. In addition, the Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY) was also rolled out from by the Government to provide the health insurance coverage for Below Poverty Line (BPL) families.

ADMISSION OPEN -> Special Foundation Batch for All Banking Exams, Starts from: 1 March| Timing: 10:00 AM | Regular Live Classes Running on Safalta360 App. Download Now | For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .

TOP COURSES

Courses offered by Us

Boss

BANKING

SBI/IBPS/RRB PO,Clerk,SO level Exams

Boss

SSC

WBSSC/CHSL/CGL /CPO/MTS etc..

Boss

RAILWAYS

NTPC/GROUP D/ ALP/JE etc..

Boss

TEACHING

REET/Super TET/ UTET/CTET/KVS /NVS etc..