English Quiz

Directions (1-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q1. As far as the private affair of an individual (a)/ is concerned, within the four corners of the (b)/ house, nobody has the right to  (c)/interfere or peep in it.(d)/ no error(e) 

S1. Ans.(d)
Sol. interfere or peep into it.

Q2. The parasite-stress theory is often used (a)/to explain the various differences (b)/that exist today (c)/ between world cultures.(d)/ no error(e)

S2. Ans.(e)
Sol. no error

Q3. With water becoming scarce, the Centre (a)/ has proposed the Inter-State River (b)/ Water Disputes (Amendment) Bill, 2017 for early  (c)/and amicably resolution of disputes.(d)/ no error(e)

S3. Ans.(d)
Sol. and ‘amicable’ resolution of disputes. 

Q4.“Though the Cauvery and Ravi Beas (a)/Water Disputes Tribunals have been in existent for over 26 and 30 years,(b)/ respectively, they have not been able to make any  (c)/ successful award till date,” the statement says.(d)/ no error(e)

S4. Ans.(b)
Sol. Water Disputes Tribunals have been in existence for over 26 and 30 years,

Q5. Societies with collectivist human (a)/values, for instance, are said to have (b)/ evolved from ancestors who lived in regions that were (c)/ prone at infectious disease and parasite attacks.(d)/ no error(e)

S5. Ans.(d)
Sol. prone to infectious disease and parasite attacks.

Q6. A common belief, even among economists, are (a)/ that inequality is greater in (b)/ individualistic societies than (c)/ in collectivist ones.(d)/no error(e) 

S6. Ans.(a)
Sol .A common belief, even among economists, 'is'

Q7. Individualistic societies prefer a smaller (a)/ government that imposes low taxes and regulations (b)/ on everyone, while collectivist societies prefer a (c)/ larger government to impose a greater burden on the rich.(d)/ no error(e)

S7. Ans.(b)
Sol. government that imposes 'lower' taxes and regulations

Q8. Special interest groups have fewer opportunities (a)/to exploit the powers of the government, as (b)/  there is less reliance over the government (c)/ to guide the economy in the first place.(d)/ no error(e) . 

S8. Ans.(c)
Sol.  there is less reliance 'on' the government

Q9. The helicopter has been exported to several (a)/  countries in the region and as part of (b)/ military diplomacy, India has offered it to several friendship (c)/ countries in the neighborhood and South East Asia. (d)/ no error(e)

S9. Ans.(c)
Sol.military diplomacy, India has offered it to several friendly  

Q10. Any interruption, by indulging in a conflict (a)/ with nations small or big, would not (b)/ only damage but derail the levels of progress (c)/ that is essential to achieve this objective.(d)/ no error(e) .

S10. Ans.(d)
Sol. that are essential to achieve this objective

Q11. The American minority is shielded from (a)/ the lynch mob by both the Constitution (b)/ and a morality that relies (c)/ over political correctness.(d)/ no error(e)

S11. Ans.(d)
Sol.'on' political correctness 

Q12. demonetisation has had some beneficial spin-offs (a)/ such as arguably fostering greater compliance with the tax laws (b)/and reducing the economy’s reliance on cash through (c)/ increased adoption of digital payments. (d)/ no error(e) 

S12. Ans.(e)
Sol.no error 

Q13. According to the Amendment Bill, when a State (a)/ government approaches the Centre with a (b)/ dispute, the latter shall set up a Disputes Resolution Committee consisting (c)/ of expert members of relevant field at resolve the dispute amicably. (d)/ no error(e) .

S13. Ans.(d)
Sol. of expert members from relevant fields to resolve the dispute amicably

Q14. Individualistic societies are generally considered (a)/ to be selfish and uncaring towards fellow (b)/ human beings, which, it is believed, should (c)/ cause it to suffer greater economic inequality.(d)/ no error(e) .

S14. Ans.(d)
Sol. cause them to suffer greater economic inequality.

Q15.Despite the large amounts that were deposited (a)/ in banks post-demonetisation, it is doubtful(b)/ whether the Income Tax authorities has the necessary (c)/resources to track down and penalise the corrupt.(d)/ no error(e)

S15. Ans.(c)
Sol.  whether the Income Tax authorities 'have' the necessary
ADMISSION OPEN -> Special Foundation Batch for All Banking Exams, Starts from: 1 January| Timing: 10:00 AM | Regular Live Classes Running on Safalta360 App. Download Now | For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .

TOP COURSES

Courses offered by Us

Boss

BANKING

SBI/IBPS/RRB PO,Clerk,SO level Exams

Boss

SSC

WBSSC/CHSL/CGL /CPO/MTS etc..

Boss

RAILWAYS

NTPC/GROUP D/ ALP/JE etc..

Boss

TEACHING

REET/Super TET/ UTET/CTET/KVS /NVS etc..