SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness

 1. Name the celebrated physician in the court of King Bimbisara who was the personal physician of Lord Buddha himself.

(A) Ajathashatru

(B) Sariputta

(C) Jivaka

(D) Rahula

1. राजा बिंबिसार के दरबार में उस प्रसिद्ध चिकित्सक का क्या नाम है जो भगवान बुद्ध के निजी चिकित्सक थे?

A. अजातशत्रु

B. सारिपुत्त

C. जीवक

D. राहुला

2. On which river is the Indira Sagar Dam built?

(A) Narmada

(B) Swivel

(C) Chambal

(D) Shipra

2. इंदिरा सागर बांध किस नदी पर बनाया गया है?

(A) नर्मदा

(B) कुंडा

(C) चंबल

(D) शिप्रा

3. Which of these statements is TRUE with regard to the poem 'Amar Sonar Bangla’ penned by Rabindranath Tagore?

(A) It was Tagore's first ever poem.

(B) This poem later was adopted by Bangladesh as its national anthem.

(C) This poem fetched Tagore the Nobel Prize.

(D) The poem was a school prayer at Shanti niketan.

3. रवींद्रनाथ टैगोर द्वारा लिखी गई कविता ‘आमार सोनार बांग्ला’ के संबंध में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही है?

A. यह टैगोर की पहली कविता थी।

B. इस कविता को बाद में बांग्लादेश ने अपने राष्ट्रगान के रूप में अपनाया।

C. इस कविता के लिए टैगोर को नोबेल पुरस्कार दिया गया।

D. यह कविता शांतनिकेतन में एक स्कूल की प्रार्थना थी।

4. India's 5-year plan system was adopted from Russia. Name the Russian leader who first implemented the 5-year plan approach in Russia.

(A) Vladimir Lenin

(B) Joseph Stalin

(C) Leonid Brezhnev

(D) Nikita Khrushchev

4. भारत की पंच वर्षीय योजना प्रणाली को रूस से अपनाया गया था। उस रूसी नेता का क्या नाम है जिसने पहली बार रूस में पंच वर्षीय योजना के दृष्टिकोण को लागू किया था?

A. व्लादिमीर लेनिन

B. जोसेफ स्टालिन

C. लियोनिड ब्रेजनेव

D. निकिता खुश्चेव

5. Near which European capital would you find the Palace of Versailles?

(A) London

(B) Paris

(C) Rome

(D) Brussels

5. ‘वर्साय का महल’ निम्नलिखित में से किस यूरोपीय राजधानी के पास स्थित है?

A. लंदन

B. पेरिस

C. रोम

D. ब्रुसेल्स

6. The two famous universities of Oxford and Cambridge are located in which country?

(A) France

(B) United States of America

(C) United Kingdom

(D) Italy

6. ऑक्सफ़ोर्ड और कैम्ब्रिज नामक दो प्रसिद्ध विश्वविद्यालय निम्नलिखित किस देश में स्थित हैं?

A. फ्रांस

B. संयुक्त राज्य अमेरिका

C. यूनाइटेड किंगडम

D. इटली

7. How many total biosphere reserves are there in India?

(A) 10

(B) 12

(C) 18

(D) 25

7. भारत में कुल कितने संरक्षित जैवमंडल (बायोस्फीयर रिजर्व) है?

A. 10

B. 12

C. 18

D. 25

8. The Dandeli Wildlife Sanctuary is located in which Indian state?

(A) Kerala

(B) Tamil Nadu

(C) Telangana

(D) Karnataka

8. The Dandeli Wildlife Sanctuary is located in Karnataka.

A. केरल

B. तमिलनाडु

C. तेलंगाना

D. कर्नाटक

9. In which of these hill stations would you find the Cheeyapara Waterfalls, Pothamedu View point and Attukad Waterfalls?

(A) Munnar

(B) Ooty

(C) Kodaikanal

(D) Yercaud

9.निम्नलिखित में से किस हिल स्टेशन पर आपको चेयपारा झरना, पोथमेडु व्यूप्वाइंट और अटुकाद झरना मिलेंगे?

A. मन्नार

B. ऊटी

C. कोडईकनाल

D. यरकौड

10. When was the state of Madhya Pradesh formed?

(A) 21 March 1972

(B) 28 June 2008

(C) 1 November 1956

(D) 15 November 2000

10. मध्य प्रदेश राज्य का गठन कब हुआ था?

(A) 21 मार्च 1972

(B) 28 जून 2008

(C) 1 नवंबर 1956

(D) 15 नवंबर 2000

Answer:-

1. C

2. A

3. B

4. B

5. B

6. C

7. C

8. D

9. A

10. C



Regular Live Classes Running at 10 AM on Safalta360 App. Download Now | For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .

TOP COURSES

Courses offered by Us

Boss

BANKING

SBI/IBPS/RRB PO,Clerk,SO level Exams

Boss

SSC

WBSSC/CHSL/CGL /CPO/MTS etc..

Boss

RAILWAYS

NTPC/GROUP D/ ALP/JE etc..

Boss

TEACHING

REET/Super TET/ UTET/CTET/KVS /NVS etc..