SSC CGL & MTS Quiz : Quantitative Aptitude

Q.1. A man rows 750 m in 675 seconds against the stream and returns inminutes. Find his speed in still water?

एक आदमी धारा के विपरीत दिशा में 750 मीटर जाता है 675 सेकंड में और वापस आता है  मिनट में तो आदमी की चाल शांत जल में क्या है?

(A) 3 kmph 

 (B) 4 kmph 

 (C) 5 kmph 

 (D) 6 kmph


Q.2. The present age of a father is 3 years more than three time the age of his son. Three years hence, father’s age will be 10 years more than twice the age of the son. The father’s present age is?

पिता की वर्तमान आयु उसके पुत्र की आयु का तीन गुना से 3 वर्ष अधिक है. तीन वर्ष बाद , पिता की आयु उसके पुत्र की आयु के दुगने से 10 वर्ष अधिक है. तो पिता की वर्तमान आयु क्या है ?

(A) 33 years 

 (B) 39 years 

 (C) 45 years 

 (D) 40 years

Q.3. In an alloy, the ratio of copper and zinc is 5: 2. If 1.250 kg of zinc is mixed in 17 kg 500 g of alloy, then the ratio of copper and zinc will be?

एक मिश्रण में तम्बा और जस्ते का अनुपात 5: 2 है यदि 1.250 किलोग्राम जस्ते को 17 किलो 500 ग्राम मिश्रण में मिलाया जाता है तो ताम्बे और जस्ते का अनुपात क्या होगा?

(A) 2: 1 

 (B) 2: 3 

 (C) 3: 2 

 (D) 1: 2

Q.4. Rs.500 was invested at 12 % per annum simple interest and a certain sum of money invested at 10% per annum simple interest. If the sum of the interests on both the sums after 4 years is Rs.480, find the later sum of money?

500 रु की राशि 12% के वार्षिक साधारण ब्याज पर निवेश की जाती है और कुछ और राशि भी 10% की वार्षिक साधारण ब्याज पर निवेश की जाती है. दोनों राशि के ब्याज का योग 4 वर्ष बाद 480 रु है. तो बाद वाली राशि क्या थी?

(A) Rs.450 

(B) Rs.750 

(C) Rs.600 

(D) Rs.550

Q.5. Spheres A and B have their radii 40cm and 10 cm respectively. Ratio of surface area of A to the surface area of B is:

दो गोले की त्रिजाये क्रमश: 40 सेमी और 10 सेमी है तो इनके पृष्ठीय छेत्रफल का अनुपात क्या होगा?

(A) 1: 16 

 (B) 4: 1 

 (C) 1: 4 

 (D) 16: 1

Q.6. If 6 men and 8 boys can do a piece of work in 10 days and 26 men and 48 boys can do the same work in 2 days, the time taken by 15 men and 20 boys to do the same type of work will be?

6 आदमी और 8 बच्चे किसी काम को 10 दिनों में कर सकते है. 26 आदमो और 48 बच्चे इसी काम को 2 दिनों में कर सकते है, तो 15 आदमी और 20 बच्चे इसी काम को कितने दिनों में करेंगे?

(A) 4 days 

 (B) 8 days 

 (C) 12 days 

 (D) 5 days

Q.7. A Solid metallic cone of height 10 cm, radius of base 20 cm is melted to make spherical balls each of 4 cm. diameter. How many such balls can be made?

एक धातुई शंकु जिसकी ऊंचाई 10 सेमी है और आधार की त्रिज्या 20 सेमी है इसको पिघलाकर 4 सेमी व्यास के कितनी गेंदे बनाये जा सकते है?

(A) 120 

 (B) 75 

 (C) 50 

 (D) 125

Q.8. A contractor undertakes to make a road in 40 days and employs 25 men. After 24 days, he finds that only one- third of the road in made. How many extra men should he employ so that he is able to complete the work 4 days earlier?

एक ठेकेदार एक रोड को 40 दिनों में बनाने का ठेका लेता है जिसमे वह 25 आदमी काम पर लगता है. 24 दिन बाद उसने देखा की एक- तिहाई रोड ही बन पाई है, तो वह कितने आदमी और लगाये की काम 4 दिन पहले ख़तम हो जाये?

(A) 100 

 (B) 60 

 (C) 50 

 (D) 75

Q.9. If the difference between the compound interest, compound every six months, and the simple interest on a certain sum of money at the rate of 12% per annum for one year is Rs. 36, the sum of money is:

यदि चक्रवृद्धि ब्याज, हर छह महीने में चक्रवृद्धि, और एक निश्चित राशि पर 12% प्रति वर्ष की दर से एक वर्ष के लिए साधारण ब्याज के बीच का अंतर रु। 36, धन का योग है:

(A) 10000

 (B) 12000 

 (C) 15000 

 (D) 9000

Q.10. Ifthen find the value of 


यदि तो मान ज्ञात कीजिये 

(A) 4 

 (B) 52 

 (C) 64 

 (D) 16

Answer Key-

Q-(1) Sol-(C)

Let the speed of the man be x km/hr.

And the speed of stream be y km/hr.

Downstream speed = (x + y) km/hr.

Upstream speed = (x – y) km/hr.

According to question,



Q-(2) Sol-(A)

Let the son’s present age = x years




Q-(3) Sol-(A)

Weight of copper in 17 kg 500 gm i.e. 17500 gm of alloy



Weight of Zinc = (17500 – 12500) = 5000 gm

1250 gm is mixed in alloy.

.'. Total weight of zinc = 1250 + 5000 = 6250

.'.Required ratio

12500: 6250=2 : 1

Q-(4) Sol-(C)

Simple interest gained from Rs. 500



Q-(5) Sol-(D)




     Q-(7) Sol-(D)

     Let the number of balls = n




       Q-(8) Sol-(D)

       Days remaining after 24 days = 40 – 24 = 16 days

       If work has to be finish 4 days earlier so required days = 16 – 4 = 12 days


      25 men already working

      Extra men = 100 – 25 = 75 men

       Q-(9) Sol-(A)





Regular Live Classes Running at 10 AM on Safalta360 App. Download Now | For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .

TOP COURSES

Courses offered by Us

Boss

BANKING

SBI/IBPS/RRB PO,Clerk,SO level Exams

Boss

SSC

WBSSC/CHSL/CGL /CPO/MTS etc..

Boss

RAILWAYS

NTPC/GROUP D/ ALP/JE etc..

Boss

TEACHING

REET/Super TET/ UTET/CTET/KVS /NVS etc..