new

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness

Q.1 Consider the following-

1. Poona Pact

2. August Offer

3. Third Round Table Conference

Arrange the following events in the order of their chronology order:

A) 1-2-3

B) 1-3-2

C) 2-1-3

D) 2-3-1

Q.1 निम्नलिखित पर विचार करें-

1. पूना पैक्ट

2. अगस्त ऑफर

3. तीसरा गोलमेज सम्मेलन

उनके कालक्रम क्रम में निम्नलिखित घटनाओं को व्यवस्थित करें:

A) 1-2-3

B) 1-3-2

C) 2-1-3

D) 2-3-1

Q.2 In which year, Ramakrishna Mission was formed by Swami Vivekananda?

A) 1893

B) 1895

C) 1897

D) 1889

Q.2 किस वर्ष में स्वामी विवेकानंद द्वारा रामकृष्ण मिशन का गठन किया गया था?

A) 1893

B) 1895

C) 1897

D) 1889

Q.3 Who among the following famous personalities had written the book called “India wins freedom”?

A) Maulana Abul Kalam Azad

B) J.L. Nehru

C) Dr. Zakir Hussain

D) Sir Syed Ahmad Khan

Q.3 निम्नलिखित प्रसिद्ध हस्तियों में से किसने "इंडिया विन्स फ्रीडम" नामक पुस्तक लिखी थी?

A) मौलाना अबुल कलाम आज़ाद

B) जे.एल.नेहरू

C) डॉ जाकिर हुसैन

D) सर सैयद अहमद खान

Q.4 From which of the following place Komagata Maru started its journey?

A) China

B) Japan

C) Honkong

D) Kolkata

Q.4 निम्नलिखित में से किस स्थान से कोमागाटा मारू ने अपनी यात्रा शुरू की?

A) चीन

B) जापान

C) होनकोँग

D) कोलकाता

Q.5 Which among the following is a folk dance of India?

A) Bihu

B) Kathak

C) Kathakali

D) Bharatanatyam

Q.5 निम्नलिखित में से कौन सा भारत का लोक नृत्य है?

A) बिहू

B) कथक

C) कथकली

D) भरतनाट्यम

Q.6 Which among the following is different from others?

A) Kathakali

B) Odissi

C) Santhali

D) Bharatanatyam

Q.6 निम्नलिखित में से कौन दूसरों से अलग है?

A) कथकली

B) ओडिसी

C) संथाली

D) भरतनाट्यम

Q.7 -Which of the following dance is performed by women of Baiga tribe of Madhya Pradesh?

A) Sua

B) Sarhul

C) Saila

D) Bihu

Q.7- निम्नलिखित में से कौन सा नृत्य मध्य प्रदेश के बैगा जनजाति की महिलाओं द्वारा किया जाता है?

(A) सुआ

(B) सरहुल

(C) सैला

(D) बिहू

Q.8 -According to Indian constitution Marriage is the subject of the list

A) State list

B) Federal list

C) Concurrent list

D) None of these

Q.8 भारतीय संविधान के अनुसार “विवाह” किस सूची का विषय है?

A) राज्य सूची

B) संघ सूची

C) समवर्ती सूची

D) इनमें से कोई भी नहीं

Q.9-In which of the following places are the weld grasslands found?

(A) Argentina

(B) Brazil

(C) South Africa

(D) Australia

Q.9 निम्नलिखित में से किन स्थानों में वेल्ड घास के मैदान पाए जाते हैं?

(A) अर्जेंटीना

(B) ब्राजील

(C) दक्षिण अफ्रीका

(D) ऑस्ट्रेलिया

Q.10 Which of the following is the first congress session was held in rural areas?

A) Belgaum

B) Faizpur

C) Tripuri

D) Nagpur

Q.10 ग्रामीण क्षेत्र में होने वाला पहला कांग्रेस अधिवेशन कौन सा था?

A) बेलगाम

B) फैजपुर

C) त्रिपुरी

D) नागपुर

ANSWER:-

1. (B)

2. (C)

3. (A)

4. (C)

5. (A)

6. (C)

7. (A)

8. (C)

9. (C)

10. (B)


No comments:

Post a Comment

New Banking Foundation Batch Starts from 15 April 2021 at 7:30 AM | For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .

TOP COURSES

Courses offered by Us

Boss

BANKING

SBI/IBPS/RRB PO,Clerk,SO level Exams

Boss

SSC

WBSSC/CHSL/CGL /CPO/MTS etc..

Boss

RAILWAYS

NTPC/GROUP D/ ALP/JE etc..

Boss

TEACHING

REET/Super TET/ UTET/CTET/KVS /NVS etc..