new

SSC CGL & MTS Quiz : General Awareness

 1. In which country has the golden turtle been found?

A. Nepal

B. Bangladesh

C. Pakistan

D. Afghanistan

1. किस देश में सुनहरे रंग का कछुए पाया गया है?

A. नेपाल

B. बांग्लादेश

C. पाकिस्तान

D. अफगानिस्तान

2. For which reason the turtle found in Nepal is golden in colour?

A. Melanoma

B. Chromatic lucism

C. viral hepatitis

D. peripheral artery disease

2. किस कारण से नेपाल में मिलने वाले कछुए का रंग सुनहरा है?

A. मेलेनोमा

B. क्रोमैटिक ल्यूसिज़्म

C. वायरल हेपेटाइटिस

D. परिधीय धमनी रोग

3. Recently there was mention of FATF institution in newspapers, what kind of organization it is.

A. Preventing money laundering and terrorism financing

B. Helping poor countries

C. A set of developed countries

D. None of these

3. हाल ही में समाचार पत्रों में एफएटीएफ संस्था का जिक्र था यह किस प्रकार की संस्था है

A. धन शोधन और आतंकवाद वित्तपोषण को रोकने वाली

B. गरीब देशो की मदद करने वाली

C. विकशित देशो का एक समूह

D. इनमे से कोई नहीं

4. How many semi high speed Vande Bharat trains have been cancelled by the Railways?

A. 42 semi highspeed

B. 45 semi highspeed

C. 48 semi highspeed

D. 44 semi highspeed

4. रेलवे ने कितनी सेमी हाईस्पीड वंदे भारत ट्रेन बनाने का टेंडर रद्द कर दिया है ?

A. 42 सेमी हाईस्पीड

B. 45 सेमी हाईस्पीड

C. 48 सेमी हाईस्पीड

D. 44 सेमी हाईस्पीड

5. NTPC has got the approval of the Policy Commission and which company to set up a wholly

A. home Ministry

B. Department of Investment and Public Asset Management (Dipam)

C. Central statistics commission

D. Ministry of Information

5. एनटीपीसी को अपने अक्षय ऊर्जा कारोबार के लिए पूर्ण स्वामित्व वाली अनुषंगी के गठन के लिए निति आयोग और किस कंपनी की अनुमति मिल गयी है?

A. गृह मंत्रालय

B. निवेश और सार्वजनिक संपत्ति प्रबंधन विभाग (दीपम)

C. केंद्रीय सांख्यिकी आयोग

D. सूचना मंत्रालय

6. The Uttar Pradesh government signed an agreement with which country to improve the water management of the Bundelkhand region of the state?

A. Israel

B. Japan

C. Mauritius

D. Singapore

6. उत्तर प्रदेश सरकार ने किस देश के साथ राज्य के बुंदेलखंड क्षेत्र के जल प्रबंधन में सुधार के लिए एक समझौते पर हस्ताक्षर किए?

A. इजराइल

B. जापान

C. मॉरीशस

D. सिंगापुर

7. What is the name of Chetan Bhagat's new book?

A. India Positive

B. The Girl in Room 105

C. One Arranged murder

D. What Young India Wants

7. चेतन भगत की नई किताब का नाम क्या है?

A. पॉजिटिव इंडिया

B. द गर्ल इन रूम 105

C. वन अरेंज्ड मर्डर

D. व्हाट यंग इंडिया वांट्स

8. How long has the government made hallmarking of gold purity mandatory?

A. 01-Jun-21

B. 02-Jun-21

C. 05-Jun-21

D. 10-Jun-21

8. सोने की शुद्धता बताने वाली हॉलमार्किंग को सरकार ने कबसे अनिवार्य कर दिया है?

A. 1 जून 2021

B. 2 जून 2021

C. 5 जून 2021

D. 10 जून 2021

9. Which mobile app was launched by NHAI to facilitate the construction of green highways across the country?

A. Green path

B. Green Way

C. Green Clean Road

D. None of these

9. एनएचएआई ने देशभर में हरित राजमार्गों के निर्माण की सुविधा के लिए किस मोबाइल ऐप्प की शुरुआत की?

A. हरित पथ

B. हरित मार्ग

C. हरित स्वच्छ मार्ग

D. इनमे से कोई नहीं

10. The famous Dilwara temples of Mount Abu are a sacred pilgrimage place for the-

A. Buddhists

B. Jains

C. Sikhs

D. Hindu

10. माउंट आबू का प्रसिद्ध दिलवाड़ा मंदिर किसका पवित्र तीर्थस्थल हैं?

A. बौद्धों का

B. जैनो का

C. सिखों का

D. हिंदूओं का

Answer-

1. A

2. B

3. A

4. D

5. B

6. A

7. C

8. A

9. A

10. B

No comments:

Post a Comment

New Banking Foundation Batch Starts from 15 April 2021 at 7:30 AM | For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .

TOP COURSES

Courses offered by Us

Boss

BANKING

SBI/IBPS/RRB PO,Clerk,SO level Exams

Boss

SSC

WBSSC/CHSL/CGL /CPO/MTS etc..

Boss

RAILWAYS

NTPC/GROUP D/ ALP/JE etc..

Boss

TEACHING

REET/Super TET/ UTET/CTET/KVS /NVS etc..