Quantitive Aptitude Quiz For IBPS & SBI Exam

 Q-(1-5) What should come at place of question mark (?) in the following questions?

निम्नलिखित प्रश्नों में प्रश्नवाचक चिह्न (?) के स्थान पर क्या आएगा?

(1) 1344 ÷ 14 ÷ 4 × 34 – 35% of 540 – 45% of 1320 = ?
2-v9

(1) 8

(2) 6

(3) 9

(4) 5

(5) None of these

(2)


(1) 12

(2) 7

(3) 15

(4) 27

(5) None of these

(3) 54% of 650 – 1050 ÷ 14 – 1118 ÷ 13= ?

(1) 190

(2) 175

(3) 180

(4) 185

(5) None of these

(4) 35% of 420 – 26% of 150 – 18% of 350 = ? % of 135

(1) 28

(2) 27.5

(3) 33.33

(4) 20

(5) 37.5

(5) 26 × 19 + 232 – 52% का 1350 = ?
2-40

(1) 17

(2) 15

(3) 321

(4) 23

(5) None of these


(6) Rs.27000 amounts to Rs 8480 in 5 years at a certain rate of simple interest. If the rate of interest is increased by 3%,it would amount to how much ?

5 वर्ष में 27000 रुपए एक निश्चित साधारण ब्याज दर पर 8480 रुपए हो गए । यदि ब्याज की दर में 3% की वृद्धि की जाय तो यह राशि कितनी होगी?


(1) 12530

(2) 12690

(3) 12580

(4) 12620

(5) None of these

(7) A man cross a 150 meter passenger train coming from opposite direction in 18 seconds .If speed of man is 7 Km/h, find the speed of train.

एक व्यक्ति विपरीत दिशा से आ रही 150 मीटर लम्बी पैसेंजर ट्रेन को 18 सेकेंड में पार करता है । यदि व्यक्ति की गति 7 किमी/घं है तो ट्रेन की गति ज्ञात कीजिये।

(1) 27 Km/h

(2) 31 Km/h

(3) 23 Km/h

(4) 37 Km/h

(5) None of these

(8) If a : (b+c)=5:7 and c:(a+b)=2 : 3 Find the value of (a+2b) : (b+2c)

यदि a : (b+c)=5 : 7 तथा c:(a+b)=2 : 3 (a+2b) : (b+2c) का मान ज्ञात कीजिये।

(1) 23 : 25

(2) 47 : 59

(3) 123 : 211

(4) 175 : 213

(5) None of these

(9) Average age of a class having 36 students is 16 years and 6 months. When certain number of new students entered in class having average age of 19 years 3 months, new average age of class becomes 17 years and 9 months. Find the total number of students who entered in class.

36 छात्रों वाले कक्षा की औसत आयु 16 वर्ष और 6 महीने है । जब नए छात्रों की निश्चित संख्या नें कक्षा में प्रवेश लिया जिनकी औसत आयु 19 वर्ष 3 महीने थी तो कक्षा की नयी औसत आयु 17 वर्ष और 9 महीने हो गयी। कक्षा में प्रवेश लेने वाले विद्यार्थियों की कुल संख्या ज्ञात कीजिये।


(1) 24

(2) 20

(3) 32

(4) 33

(5) None of these

(10) A takes 16hrs. more to complete a piece of work than A and B together and B takes 9hrs. more to complete the same work than A and B together, then find the time taken by A and B to complete the same working alone?

A किसी कार्य को करने के लिए A और B द्वारा एकसाथ लिए गए समय से 16 घंटे अधिक और B उसी कार्य को करने के लिए A और B द्वारा एकसाथ लिए गए समय से 9 घंटे अधिक समय लेता है तो A और B द्वारा उसी कार्य को अकेले करने में कितना समय लगेगा?


(1) 28hrs, 21 hrs.

(2) 21hrs, 14hrs.

(3) 23hrs, 16hrs.

(4) 25hrs, 19hrs.

(5) 27hrs, 20hrs.

Answer Key-

Q-(1) Sol-(2)

816 – 189 – 594 = 33

33+3=?
2

?=6

Q-(2) Sol-(5)

77-92+15=0

Q-(3) Sol-(1)

351 – 75 – 86 = ?


?=190

Q-(4) Sol-(3)

147 – 39 – 63 = 45=? % of 135

?=33.33

Q-(5) Sol-(5)

494+529-702=321=?2-40

?2=361

?=19

Q-(6) Sol-(2)

15 % of 212690

7000=4050

Required answer=4050+8480=12530

Q-(7) Sol-(3)



Required answer=30-7=23 Km/h

Q-(8) Sol-(2)

a : b+c=5:7 =12)×5=25:35

c:a+b=2:3=5)×12=24:36

now a=25 b=11 and c=24

required answer=25+22 : 11+48=47:59

Q-(9) Sol-(5)

From allegation method

16.5                    19.25
            17.75
1.5                      1.25=6:5

Now 6=36

So 5=30

Q-(10) Sol-(1)

Time taken by A and B working together =



= 12hrs.

Time taken by A alone = 12+16= 28 hrs.

And Time taken by B alone = 12+9= 21 hrs.
Regular Live Classes Running at 10 AM on Safalta360 App. Download Now | For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .

TOP COURSES

Courses offered by Us

Boss

BANKING

SBI/IBPS/RRB PO,Clerk,SO level Exams

Boss

SSC

WBSSC/CHSL/CGL /CPO/MTS etc..

Boss

RAILWAYS

NTPC/GROUP D/ ALP/JE etc..

Boss

TEACHING

REET/Super TET/ UTET/CTET/KVS /NVS etc..