Computer Quiz

Q1. UNIVAC is

A) Universal Automatic Computer

B) Universal Array Computer

C) Unique Automatic Computer

D) Unvalued Automatic Computer
E) All the above

ANS-A-Universal Automatic Computer
Q2-The basic operations performed by a computer are
A) Arithmetic operation

B) Logical operation

C) Storage and relative

D) All the above

E) None Of These

ANS-D-All the above

Q3-The two major types of computer chips are

A) External memory chip


B) Primary memory chip

C) Microprocessor chip

D) Both b and c

E) Both a and b

ANS-D-Both b and c
Q4-Microprocessors as switching devices are for which generation computers

A) First Generation

B) Second Generation

C) Third Generation

D) Fourth Generation
E) All of these

ANS-D-Fourth Generation
Q5-What is the main difference between a mainframe and a supercomputer?

A) Supercomputer is much larger than mainframe computers

B) Supercomputers are much smaller than mainframe computers

C) Supercomputers are focused to 
execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently

D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.

E) All of these

ANS-C-Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently
Q6-ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems.

What does EBCDIC stand for?

A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code

C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code

D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code
E) All of these

ANS-A-Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
Q7-The brain of any computer system is
A) ALU

B) Memory

C) CPU

D) Control unit

E) All of these

Ans-C- CPU
Q8-Storage capacity of magnetic disk depends on

A) tracks per inch of surface

B) bits per inch of tracks

C) disk pack in disk surface

D) All of these

E) None of these

ANS-D-All of these
Q9-The two kinds of main memory are:

A) Primary and secondary

B) Random and sequential

C) ROM and RAM

D) All of these

E) None of these

ANS-C-ROM and RAM
Q10-A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is

A) Memory

B) Buffer

C) Accumulator

D) Address

E) All of these

ANS-B-Buffer.

No comments:

New Banking Exams Special Batch starts from 11 November at 10:30 AM.| New Batch for LIC and IBPS PO Mains has started 7 November at 5:30 PM.| New Batch for EPFO Mains will be started from 1 November at 4:30 PM. | New Batch for CBI, Income Tex, SSC Steno, SSC CGL starts from 1 November at 1:30 PM.| For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .