Computer Quiz

1. Which of the following is not a primary storage device?


A) Magnetic tape

B) Magnetic disk

C) Optical disk

D) All of these

E) None of these

ANS-D

2. Who invented Analytical engine?

A) Blaise Pascal

B) George Bool

C) Charles Babbage

D) Dr. Herman Hollerith

E) None of these

ANS-C

3. CPU speed of a personal computer is

A) 32 KIPS

B) 100 KIPS 

C) 1 MIPS

D) None of these

E) All of these

ANS-B

4. Circular division of disks to store and retrieve data are known as

A) tracks

B) sectors

C) cycles

D) rings

E) None of these

ANS-A

5. Which statement is valid?

A) 1KB = 1024 bytes

B) 1 MB=2048 bytes

C) 1 MB = 1000 kilobytes

D) 1 KB = 1000 bytes

E) None of these

ANS-A

6. The least significant bit of the binary number, which is equivalent to any odd decimal number, is:

A) 0

B) 1

C) 1 or 0

D) 3

E) None of these

ANS-A

7. The latest PC keyboards use a circuit that senses the movement by the change in its capacitance,

A) Capacitance keyboard

B) Mechanical keyboard

C) Qwerty keyboard

D) Dvorak keyboard

E) None of these

ANS-A

8. The Stepped Reckoner was invented by

A) John Napier

B) William Oughtred

C) Gottfried Leibnitz 

D) Blaise Pascal

E) None of these

ANS-C
9. A term used to describe interconnected computer configuration is

A) Multiprogramming

B) Modulation

C) Multiprocessing

D) Micro program sequence

E) None of these

ANS-A

10. While inserting a diskette into the diskette drive of a PC, the diskette’s label side should face

A) East

B) North

C) South

D) Up

E) None of these

ANS-D

No comments:

Post a Comment

IBPS RRB के लिए विशेष दैनिक टॉनिक डाउनलोड करने के लिए यहाँ क्लिक करें | For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .

Dhingra Classes

Selections

भारत के हज़ारो विद्यार्थियों के अनुभव इस बात के सबूत हैं कि धींगड़ा क्लासेज़ ने अनेकों परिवारों को सरकारी नौकरी देकर उनके घर में खुशियों के दीप जलाए हैं। भारत के पंजाब, हरियाणा, हिमाचल, राजस्थान , दिल्ली आदि के बैंकों, सरकारी कार्यालयों में हमारे कई छात्र सेवारत देखे जा सकते हैं।

Most Resent Selections :



धींगड़ा क्लासेज अपने स्टडी मैटीरियल , आसान विधियों एवं अनुभवी शिक्षकों के कारण जाता है। आईबीपीएस, एसएससी एवं अन्य परीक्षाओं में पूछे गए अधिकांश प्रश्न हू -ब -हू हमारे क्लासरूम प्रोग्राम्स में से पूछे जाते रहे हैं। बैंकिंग परीक्षाओं में हमारे स्टूडेंट्स तीन बार अखिल भारतीय स्तर पर टॉपर्स रहे हैं। धींगड़ा क्लासेज़ ने ग्रामीण क्षेत्र के स्टूडेंट्स को भी लगातार चयनित करवाया है।

Address

New Building, Near City Park, Raisinghnagar, Dist. Sri Ganganagar (Raj.)

Contact Us

9828710134, 9982234596

dhingraclassesrsngr@ gmail.com

Like Us





Powered by Dhingra Classes