English Quiz

Directions (1-10) : In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words have been suggested, one of which fits the blanks appropriately. Find out the appropriate word in each case.


       Traditional bank architecture is based on bank branches. These branches ensure the physical ……. (1) ……. of a customer’s savings. A customer may go there to deposit and withdraw money ……. (2) …….. loans and ……… (3) ……… in other financial transactions. In the past two decades banking architecture has changed___the Automated Teller Machine (ATM) has been a big …….. (4) ……… and credit and debit cards have created new financial spaces. ……… (5) ………. the bank branch has remained the bedrock of the banking system __ after all a person needs a bank account in a branch before he can operate a debit or ATM card. This may be about to change as technocrats now ………….. (6) ………. cell phones as the new architecture of virtual banks. This has the potential to make branches ………… (7) ………. Cell phone banking looks especially relevant for India since it can penetrate the countryside cheaply and ……… (8) ……… The world over cell phones are spreading at a ………… (9) ………… rate and in India alone new cell phone connections are growing at the rate of six million a month __ a rate of customer ……… (10) ………. that no bank can dream of.
1.        
a. knowledge
b. security
c. presence
d. confidentiality
e. guarantee

2.        
a. negotiate
b. advance
c. credit
d. disburse
e. sanction

3.        
a. pursue
b. interact
c. operate
d. enable
e. engage

4.        
a. drawback
b. hurdle
c. consequence
d. luxury
e. innovation

5.        
a. Despite
b. Although
c. Even
d. Yet
e. Until

6.        
a. view
b. realise
c. display
d. engineer
e. assess

7.        
a. essential
b. obsolete
c. extant
d. retreat
e. expired

8.        
a. moderately
b. occasionally
c. compulsorily
d. indiscriminately
e. effectively

9.        
a. phenomenal
b. gradual
c. proportionate
d. competitive
e. projected

10.    
a. discount
b. base
c. expansion
d. satisfaction
e. relationship


1. b
2. a
3. e
4. e
5. d
6. a
7. b
8. e
9. a
10.c

No comments:

Post a Comment

New Foundation Batch Has Been Started. Last Date of Addmission 20 February 2021. Hurry Up! | For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .

Dhingra Classes

Selections

भारत के हज़ारो विद्यार्थियों के अनुभव इस बात के सबूत हैं कि धींगड़ा क्लासेज़ ने अनेकों परिवारों को सरकारी नौकरी देकर उनके घर में खुशियों के दीप जलाए हैं। भारत के पंजाब, हरियाणा, हिमाचल, राजस्थान , दिल्ली आदि के बैंकों, सरकारी कार्यालयों में हमारे कई छात्र सेवारत देखे जा सकते हैं।

Most Resent Selections :



धींगड़ा क्लासेज अपने स्टडी मैटीरियल , आसान विधियों एवं अनुभवी शिक्षकों के कारण जाता है। आईबीपीएस, एसएससी एवं अन्य परीक्षाओं में पूछे गए अधिकांश प्रश्न हू -ब -हू हमारे क्लासरूम प्रोग्राम्स में से पूछे जाते रहे हैं। बैंकिंग परीक्षाओं में हमारे स्टूडेंट्स तीन बार अखिल भारतीय स्तर पर टॉपर्स रहे हैं। धींगड़ा क्लासेज़ ने ग्रामीण क्षेत्र के स्टूडेंट्स को भी लगातार चयनित करवाया है।

Address

New Building, Near City Park, Raisinghnagar, Dist. Sri Ganganagar (Raj.)

Contact Us

9828710134, 9982234596

dhingraclassesrsngr@ gmail.com

Like Us





Powered by Dhingra Classes