Join Online Test Series in Our Hi-tech computer lab, only Rs 300 . For More info contact us : 9828710134, 9982234596

English Quiz


Directions (1-10): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the BOLD word given in the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.

Q1. His father calls him to ask when he will reach home because his ............ bride and her family are waiting for him.

(A) expected
(B) unexpected
(C) lucrative
(D) prospective
(a) A-D
(b) A-B
(c) A-C
(d) B-C
(e) B-D


 Ans.(a); A-D- His father calls him to ask when he will reach home because his prospective/expected bride and her family are waiting for him.

Q2. Thousands of students are naturally frustrated that their best shot at these papers has come to ............; they must now make another strenuous effort in a re-examination.
(A) positive
(B) negative
(C) nought
(D) nothing
(a) A-B
(b) B-C
(c) C-D
(d) A-D
(e) B-D


 Ans.(c); C-D- Thousands of students are naturally frustrated that their best shot at these papers has come to nought/noting; they must now make another strenuous effort in a re-examination.

Q3. The combination of using personal data without consent and tailoring ........... campaigns, fake news and propaganda to discovered preferences of voters is a potent and corrosive cocktail.
(A) malicious
(B) slander
(C) false
(D) bogus
(a) A-B
(b) C-D
(c) Both A-B & C-D
(d) A-C
(e) A-D


Ans.(c); Both A-B & C-D- The combination of using personal data without consent and tailoring slander/malicious/false/bogus campaigns, fake news and propaganda to discovered preferences of voters is a potent and corrosive cocktail.

Q4. Technology is evolving at a rapid pace, raising the question whether laws need to be ........... mandating an opt-out approach universally rather than an opt-in approach.
(A) reinitiated
(B) redescribed
(C) reframed
(D) reiterated
(a) A-B
(b) A-C
(c) A-D
(d) B-D
(e) B-C


Ans.(e); B-C- Technology is evolving at a rapid pace, raising the question whether laws need to be reframed/redescribed mandating an opt-out approach universally rather than an opt-in approach.

Q5. The ............. of the Indian market by foreign investors comes at a time when the Centre is looking at tapping the bond market aggressively to finance its election-year spending.
(A) abandoning
(B) deserting
(C) forgoning
(D) forgiving
(a) A-D
(b) A-B
(c) B-C
(d) C-D
(e) A-C


Ans.(b); A-B- The deserting/abandoning of the Indian market by foreign investors comes at a time when the Centre is looking at tapping the bond market aggressively to finance its election-year spending.

Q6. A ........... approach would be possible if one recognises India’s strength as a multicultural nation with parts having little in common but being proud to be its parts.
(A) rational
(B) sensible
(C) level-headed
(D) deliberative
(a) A-C
(b) B-D
(c) B-C
(d) A-D
(e) Both A-C & B-D


Ans.(e); Both A-C & B-D- A level-headed/rational/sensible/deliberative approach would be possible if one recognises India’s strength as a multicultural nation with parts having little in common but being proud to be its parts. 

Q7. We run the risk of magnifying these ............ issues of identity and autonomy into matters that put a wedge between people and regions.
(A) tiresome
(B) uneasy
(C) mundane
(D) hackneyed
(a) C-D
(b) A-D
(c) B-C
(d) A-B
(e) A-C


Ans.(a); C-D- We run the risk of magnifying these mundane/hackneyed issues of identity and autonomy into matters that put a wedge between people and regions.

Q8. This is not just a passing opinion on a ............. matter but a rock-hard position concerning India and the human condition of nobody-ness, of homelessness, of statelessness that seeks refuge.
(A) transient
(B) transmitting
(C) traversing
(D) transitory
(a) B-C
(b) A-D
(c) C-D
(d) A-C
(e) A-B


Ans.(b); A-D- This is not just a passing opinion on a transient/transitory matter but a rock-hard position concerning India and the human condition of nobody-ness, of homelessness, of statelessness that seeks refuge.

Q9. The idea was to see how an artist with a signature art practice responds to the surroundings and .............. it into the oeuvre.
(A) contents
(B) assimilates
(C) absorbs
(D) soaks
(a) A-C
(b) A-D
(c) B-D
(d) B-C
(e) C-D


Ans.(d); B-C- The idea was to see how an artist with a signature art practice responds to the surroundings and assimilates/absorbs it into the oeuvre.

Q10. It is difficult to .............. migrant construction labourers in the Gulf nations and Jain highlights it through the use of stones, labour card.
(A) condone
(B) ignore
(C) overlook
(D) neglect
(a) A-B
(b) A-C
(c) A-D
(d) B-C
(e) All are correct


Ans.(e);  All are correct- It is difficult to overlook/condone/ignore/neglect migrant construction labourers in the Gulf nations and Jain highlights it through the use of stones, labour card.
New Advance Batch(Speedy Batch) Starts From 16 October 2018 at 3:00 PM. For more Details Contact us : 9828710134, 9982234596