GK

Q1. जापान की सरकार ने बैंक ऑफ जापान के गवर्नर _______ को एक और अवधि के लिए पुनर्नियुक्त किया है
(a) तोकिहिरो नाकामुरा
(b) केंसकू मोरिटा
(c) शिंगु मिमुरा
(d) हारुहिको कुरोडा
(e) नोरीहिसा सताके

S1. Ans.(d)
Sol. Japan's government has reappointed Bank of Japan Governor Haruhiko Kuroda for another term and chose an advocate of bolder monetary easing as one of his deputies, a sign the central bank will be in no rush to dial back its massive stimulus program.
Q2. आदीस अबाबा _______________ की राजधानी है.
(a) इंडोनेशिया
(b) इथियोपिया
(c) मलेशिया
(d) रवांडा
(e) युगांडा

S2. Ans.(b)
Sol. Addis Ababa is the Capital city of Ethiopia and its Currency is Ethiopian Birr.
Q3. फार्मा उद्योग और चिकित्सा उपकरणों पर भारत का सबसे बड़ा वैश्विक सम्मेलन _______ में शुरू हुआ है
(a) नई दिल्ली
(b) मैसूर
(c) बेंगलुरु
(d) चेन्नई
(e) दिसपुर

S3. Ans.(c)
Sol. India’s biggest Global Conference on Pharma Industry and Medical Devices began in Bengaluru With the theme, ‘Driving NextGen Pharmaceuticals. Union Minister for Chemicals & Fertilisers Ananth Kumar inaugurated the three-day event.
Q4. भारत की उमंग ऐप को सुलभ सरकार श्रेणी में सर्वश्रेष्ठ एम-गवर्नमेंट सर्विस पुरस्कार के विजेता का नाम दिया गया है जबकि आधार को हाल ही में________ में संपन्न वर्ल्‍ड गवर्मेंट समिट(WGS)  2018 में आधार को बेस्‍ट गवर्मेंट इमर्जिंग टेक्‍नोलॉजीस अवॉर्ड से नवाजा गया है.
(a) दुबई
(b) रियाद
(c) न्यूयॉर्क
(d) पोर्ट लुइस
(e) कैलिफ़ोर्निया

S4. Ans.(a)
Sol. India’s Umang App was named the winner of the Best M-Government Service award in the Accessible Government category while Aadhar won the best emerging technology award at the recently concluded World Government Summit 2018 in Dubai, where India had the status of ‘Guest of Honour’ country.
Q5. बैंकिंग के क्षेत्र में, ADF का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Additional Dearness Allowance
(b) Automated Data Flow
(c) Additional Deposit Allowance
(d) Automated Deposit Allowance
(e) None of the given options is true
S5. Ans.(b)

Sol. The Automated Data Flow (ADF) is a unique initiation by RBI aimed at the purpose of meeting the needs for the accurate and consistent flow of data. Automated Data Flow ensures that the data submitted from the banks to Reserve Bank of India is correct and consistent without any kind of manual intervention.
Q6. निम्नलिखित में से क्या भारतीय रिज़र्व बैंक अधिनियम, 1934 की धारा 42 (1) के प्रावधानों द्वारा शासित है?
(a) बैंक दर
(b) रिवर्स रिपो दर
(c) एसएलआर
(d) सीआरआर
(e) एमएसएफ

S6. Ans.(d)
Sol. CRR is governed by the provisions of Section 42 (1) of the Reserve Bank of India Act, 1934.
Q7. राष्ट्रीय नमूना सर्वेक्षण संगठन (NSSO) एक संगठन के अंतर्गत है -
(a) वित्त मत्रांलय
(b) ग्रामीण विकास मंत्रालय
(c) वाणिज्य और उद्योग मंत्रालय
(d) इलेक्ट्रॉनिक्स और सूचना प्रौद्योगिकी मंत्रालय
(e) सांख्यिकी और कार्यक्रम कार्यान्वयन मंत्रालय

S7. Ans.(e)
Sol. The National Sample Survey Organisation (NSSO), now known as National Sample Survey Office, is an organization under the Ministry of Statistics and Programme Implementation of the Government of India. It is the largest organization in India conducting regular socio-economic surveys.

Q8. किस बैंक ने गांधीनगर में गिफ्ट सिटी में इंटरनेशनल फाइनेंशियल सर्विसेज सेंटर (आईएफएससी) में देश की पहली अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा बीएसई IndiaINX पर अपनी पहली 1 बिलियन अमेरिकी डॉलर के मध्यम अवधि के नोट (एमटीएन) बांड के तहत बैंक के पहले 600 मिलियन अमेरिकी डॉलर के बांड जारी करने की सूची की घोषणा की है?
(a) ऐक्सिस बैंक
(b) आईडीबीआई बैंक
(c) यस बैंक
(d) आईसीआईसीआई बैंक
(e) एचडीएफसी बैंक

S8. Ans.(c)
Sol. Private sector lender, Yes Bank has announced the listing of the Bank’s debut US $600 million bond issue under its maiden US $1 billion medium-term note (MTN) bond on country’s first international exchange BSE’s IndiaINX at the International Financial Services Centre (IFSC) at GIFT City in Gandhinagar.
Q9. कनाडा के प्रधान मंत्री दोनों देशों के बीच द्विपक्षीय संबंधों को सुदृढ़ बनाने के लिए भारत की सात दिवसीय यात्रा पर है. कनाडा के वर्तमान प्रधान मंत्री कौन हैं?
(a) नवकेल टूर्मेल
(b) थॉमस मुल्केयर
(c) एंड्रयू शीर
(d) जस्टिन ट्राउडू
(e) रोना एम्ब्रोस

S9. Ans.(d)
Sol. Prime Minister of Canada, Justin Trudeau will arrive in India on a seven-day State visit. According to the Ministry of External Affairs, his visit is aimed at further strengthening bilateral relations between the two countries in key areas of mutual interest including trade and investment, energy, science and innovation, higher education, infrastructure development, skill development and space.
Q10. किस भारतीय इंजीनियर को हाल ही में कैलिफोर्निया के लॉस एंजिल्स में बेवर्ली हिल्स में आयोजित ओस्कर वैज्ञानिक और तकनीकी पुरस्कार समारोह में वैज्ञानिक और इंजीनियरिंग अकादमी पुरस्कार से सम्मानित किया गया है.
(a) विक्रम लिमये
(b) विकास सथाये
(c) सुमित सेठ
(d) विस्खो अकरम
(e) टी. सुब्बाराव

S10. Ans.(b)
Sol. Vikas Sathaye, a Pune-born person has been honoured with the Scientific and Engineering Academy Award at the Oscars Scientific and Technical Awards 2018 at Beverly Hills in Los Angeles, California.
Q11. निम्नलिखित में से किस शहर में, भारतीय प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने हाल ही में विश्व सतत विकास शिखर सम्मेलन 2018 (WSDS 2018) का उद्घाटन किया है?
 (a) रायपुर
(b) चंडीगढ़
(c) नई दिल्ली
(d) बेंगलुरु
(e) मैसूर

S11. Ans.(c)
Sol. Indian Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the World Sustainable Development Summit 2018 (WSDS 2018) at Vigyan Bhawan in New Delhi.
Q12. चामेररा बांध निम्नलिखित राज्य में से किसमे है? 
(a) मध्य प्रदेश
(b) उत्तर प्रदेश
(c) हिमाचल प्रदेश
(d) गुजरात
(e) झारखंड

S12. Ans.(c)
Sol. The Chamera Dam impounds the River Ravi and supports the hydroelectricity project in the region. It is located near the town of Dalhousie, in the Chamba district in the state of Himachal Pradesh in India, the reservoir of the dam is the Chamera Lake.
Q13. एआईआईबी का मुख्यालय निम्नलिखित शहर में से किस में स्थित है?
(a) कोलंबो
(b) कुआला लुम्पुर
(c) बीजिंग
(d) ढाका
(e) शंघाई

S13. Ans.(c)
Sol. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is an international financial institution proposed by China. The purpose of the multilateral development bank is to provide finance to infrastructure projects in the Asia Pacific region. AIIB is regarded by some as a rival for the IMF, the World Bank and the Asian Development Bank (ADB). The headquarters of AIIB is in Beijing, China.
Q14. यूरोपीय संघ का मुख्यालय कहाँ स्थित था?
(a) ब्रसेल्स
(b) पेरिस
(c) लंडन
(d) रोम
(e) बर्लिन

S14. Ans.(a)
Sol. The European Union (EU) is a politico-economic union of 28 member states that are located primarily in Europe. City of Brussels, Belgium is the headquarters of EU.
Q15. भारत सरकार ने हाल ही में राजस्थान जल क्षेत्र पुनर्रचना परियोजना के वित्तपोषण के लिए नई विकास बैंक (एनडीबी) के साथ दूसरे ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं. NDB का मुख्यालय कहा है?
(a) जिनेवा
(b) सिंगापुर
(c) टोक्यो
(d) बीजिंग
(e) शंघाई

S15. Ans.(e)
Sol. The government has signed second Loan Agreement with New Development Bank (NDB) for the financing of Rajasthan Water Sector Restructuring Project for the Desert Areas. NDB Headquarters in Shanghai, China.

No comments:

Post a Comment

Free Lockdown Test Series ज्वाइन करने के लिए यहाँ क्लिक करें | For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .

Dhingra Classes

Selections

भारत के हज़ारो विद्यार्थियों के अनुभव इस बात के सबूत हैं कि धींगड़ा क्लासेज़ ने अनेकों परिवारों को सरकारी नौकरी देकर उनके घर में खुशियों के दीप जलाए हैं। भारत के पंजाब, हरियाणा, हिमाचल, राजस्थान , दिल्ली आदि के बैंकों, सरकारी कार्यालयों में हमारे कई छात्र सेवारत देखे जा सकते हैं।

Most Resent Selections :



धींगड़ा क्लासेज अपने स्टडी मैटीरियल , आसान विधियों एवं अनुभवी शिक्षकों के कारण जाता है। आईबीपीएस, एसएससी एवं अन्य परीक्षाओं में पूछे गए अधिकांश प्रश्न हू -ब -हू हमारे क्लासरूम प्रोग्राम्स में से पूछे जाते रहे हैं। बैंकिंग परीक्षाओं में हमारे स्टूडेंट्स तीन बार अखिल भारतीय स्तर पर टॉपर्स रहे हैं। धींगड़ा क्लासेज़ ने ग्रामीण क्षेत्र के स्टूडेंट्स को भी लगातार चयनित करवाया है।

Address

New Building, Near City Park, Raisinghnagar, Dist. Sri Ganganagar (Raj.)

Contact Us

9828710134, 9982234596

dhingraclassesrsngr@ gmail.com

Like Us





Powered by Dhingra Classes