English Quiz

Directions (1-5): In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.

Q1. Equivocate
(a) Prevaricate   
(b) intimate  
(c) strangulate  
(d) implicate 
(e) agree
S1. Ans.(a)
Sol. Equivocate means to cause ambiguous language so as to conceal the truth or avoid committing oneself which is also the meaning of prevaricate.
Strangulate: prevent circulation of the blood supply through (a part of the body, especially a hernia) by constriction.
Q2. Nom de plume
(a) Pen-name    
(b) dessert  
(c) desert 
(d) deserting 
(e) bellicose

S2. Ans.(a) 
Sol. Nom de plume means pen name.
Bellicose: demonstrating aggression and willingness to fight.
Q3. Platitude
(a) Philanderer 
(b) punctilious 
(c) pyrotechnic 
(d) Truism  
(e) adage

S3. Ans.(d) 
Sol. Platitude: a remark or statement, especially one with a moral content, that has been used too often to be interesting or thoughtful.

Q4. Rendezvous 
(a) Merry-making  
(b) appointment 
(c) incorrigible 
(d) emissary 
(e) missionary
S4. Ans.(b) 
Sol. rendezvous: a meeting at an agreed time and place.
Q5. Recondite
(a) Erudite 
(b) reconstitute 
(c) abstruse 
(d)epitomize 
(e) rat race
S5. Ans.(c)  
Sol. Recondite: (of a subject or knowledge) little known; abstruse.
Directions (6-10): In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Q6. Promiscuous
(a) Chaste 
(b) dissipated 
(c) immoderate 
(d) masque
(e) Dissolute
S6. Ans.(a) 
Sol. Promiscuous: having or characterized by many transient sexual relationships.


Q7. Juxtaposed
(a) Exposed 
(b) revealed 
(c) distanced 
(d) martyred
(e) appose

S7. Ans.(c) 
Sol. Juxtaposed: place or deal with close together for contrasting effect.
Q8. panegyrical
(a) adulatory  
(b) eulogistic 
(c) paramour 
(d) disparaging 
(e) tergiversation
S8. Ans.(d) 
Sol. panegyrical:  lofty oration or writing in praise of a person or thing; eulogy
Q9. Recapitulate
(a) epitomize 
(b) recount 
(c) protract 
(d) wrap up 
(e) finish
S9. Ans.(c) 
Sol. recapitulate: summarize and state again the main points of.
Q10. boorish
(a) coarse 
(b) sophisticated 
(c) churlish 
(d) unladylike 
(e) boring

S10. Ans.(b) 
Sol. boorish: rough and bad-mannered; coarse.
Directions (11-15): The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.

Q11. She ___ that she had acted irresponsibly. 
(a) Refuted 
(b) refused 
(c) denied 
(d) declined 
(e) postponed
S11. Ans.(c)
Sol. deny means to not admit truth of something.
Q12. He treated me ____
(a) good 
(b) nice 
(c)well 
(d) fine 
(e) bad
S12. Ans.(c) 
Sol. An adverb is required in the sentence. Well is the only adverb of given options.
Q13. The largest teaching union yesterday ____to the Government, threatening strikes if their demands are not met.
(a) threw down the gauntlet   
(b) reconciled themselves 
(c) subjected 
(d) suited
(e) reproached
S13. Ans.(a) 
Sol. throw down the gauntlet. Declare or issue a challenge, as in The senator threw down the gauntlet on the abortion issue. This expression alludes to the medieval practice
Q14. The only _______  in an otherwise perfect wedding day was the fact that the bride tripped when walking down the aisle.
(a) fool’s paradise 
(b) cut no ice 
(c) fly in the ointment 
(d) fancy price 
(e) blind alley
S14. Ans.(c) 
Sol. fly in ointment means minor irritation that spoils the success or enjoyment of something.
Q15. She thought he'd ____ of the garden. 
(a) Midas touch  
(b) make a hash  
(c) nig-nag 
(d) run amuck 
(e) blue book

S15. Ans.(b) 
Sol. make a hash:  to mix or mess up.

No comments:

Post a Comment

Free Lockdown Test Series ज्वाइन करने के लिए यहाँ क्लिक करें | For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .

Dhingra Classes

Selections

भारत के हज़ारो विद्यार्थियों के अनुभव इस बात के सबूत हैं कि धींगड़ा क्लासेज़ ने अनेकों परिवारों को सरकारी नौकरी देकर उनके घर में खुशियों के दीप जलाए हैं। भारत के पंजाब, हरियाणा, हिमाचल, राजस्थान , दिल्ली आदि के बैंकों, सरकारी कार्यालयों में हमारे कई छात्र सेवारत देखे जा सकते हैं।

Most Resent Selections :



धींगड़ा क्लासेज अपने स्टडी मैटीरियल , आसान विधियों एवं अनुभवी शिक्षकों के कारण जाता है। आईबीपीएस, एसएससी एवं अन्य परीक्षाओं में पूछे गए अधिकांश प्रश्न हू -ब -हू हमारे क्लासरूम प्रोग्राम्स में से पूछे जाते रहे हैं। बैंकिंग परीक्षाओं में हमारे स्टूडेंट्स तीन बार अखिल भारतीय स्तर पर टॉपर्स रहे हैं। धींगड़ा क्लासेज़ ने ग्रामीण क्षेत्र के स्टूडेंट्स को भी लगातार चयनित करवाया है।

Address

New Building, Near City Park, Raisinghnagar, Dist. Sri Ganganagar (Raj.)

Contact Us

9828710134, 9982234596

dhingraclassesrsngr@ gmail.com

Like Us





Powered by Dhingra Classes