GK

Q1. निम्नलिखित में से किस राज्य के खादी और ग्रामोद्योग बोर्ड ने खादी उत्पादों की ऑनलाइन बिक्री की सुविधा के लिए अमेज़ॅन इंडिया के साथ समझौता किया है?
(a) महाराष्ट्र
(b) गुजरात
(c) उत्तर प्रदेश
(d) मध्य प्रदेश
(e) उत्तराखंड

S1. Ans.(c)
Sol. Uttar Pradesh's Khadi and Village Industries Board has signed a pact with Amazon India to facilitate online selling of Khadi products. As part of an MoU, Amazon India will educate, train and enable rural khadi artisans to directly sell their products to Amazon.in customers across the country under the brand of UP Khadi.
Q2. यूनेस्को ने ____________ को अंतर्राष्ट्रीय मातृ भाषा दिवस मनाया है
(a) 17 फरवरी
(b) 21 फरवरी
(c) 18 जनवरी
(d) 14 मार्च
(e) 16 मार्च

S2. Ans.(b)
Sol. UNESCO has celebrated International Mother Language Day on 21 February. The 2018 theme is- "Linguistic diversity and multilingualism count for sustainable development".
Q3. भारतीय वायुसेना की फ्लाइंग ऑफिसर नाम जिन्होंने अकेले लड़ाकू विमान उड़ाने वाली पहली भारतीय महिला बनकर इतिहास रच दिया है?
(a) अवनी चतुर्वेदी
(b) भावना कंठ
(c) मोहन सिंह
(d) निहारिका सेना
(e) उषा नागरकोटी

S3. Ans.(a)
Sol. Flying officer Avani Chaturvedi scripted history by becoming the first  Indian woman to fly a fighter aircraft solo.
Q4. __________ सरकार ने सूचना प्रौद्योगिकी (WCIT) 2018 में वर्ल्ड कांग्रेस के बाद राज्य में बेहतर प्रौद्योगिकी भागीदारी के लिए  ताइवान के ताओयुआन शहर के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं
(a) आंध्र प्रदेश
(b) कर्नाटक
(c) मध्य प्रदेश
(d) तेलंगाना
(e) केरल

S4. Ans.(d)
Sol. The Telangana Government signed an MOU with Taoyuan City of Taiwan for better technology partnership in the state. The agreement was signed after the World Congress on Information Technology (WCIT) 2018 in Hyderabad.
Q5. सार्वजनिक जमा स्वीकार करने के अनुसार, NBFCs को ____ विस्तृत श्रेणियों में वर्गीकृत किया जा सकता है.
(a) दो
(b) तीन
(c) चार
(d) एक
(e) पांच

S5. Ans.(a)
Sol. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into two broad categories, viz.,
(i) NBFCs accepting public deposit (NBFCs-D)
(ii) NBFCs not accepting/holding public deposit (NBFCs-ND)
Q6. निम्नलिखित में से कौन देश का सबसे बड़ा संरक्षक और डिपाजिटरी भागीदार है?
(a) CIBIL
(b) SEBI
(c) NABARD
(d) SHCIL
(e) दिए गए विकल्पों में से कोई भी सत्य नहीं है

S6. Ans.(d)
Sol. Stock Holding Corporation of India Ltd (SHCIL), India’s largest custodian and depository participant.
Q7. StockHolding को कब एक सार्वजनिक लिमिटेड कंपनी के रूप में शामिल किया गया था -
(a) 1995
(b) 1992
(c) 1986
(d) 1981
(e) 1979

S7. Ans.(c)

Sol. StockHolding was incorporated as a Public Limited Company in 1986. It has been jointly promoted by leading Banks and Financial Institutions. StockHolding is a subsidiary of IFCI Limited. The equity capital of StockHolding is presently held by LIC, GIC, IFCI Ltd., SU-UTI, NIA, NIC, UIC, and TOICL, all leaders in their respective fields of business.
Q8. ट्रांसपेरेंसी इंटरनेशनल द्वारा जारी किए गए वैश्विक भ्रष्टाचार की धारणा सूचकांक 2017 में भारत का स्थान क्या है?
(a) 79वां
(b) 74वां
(c) 70वां
(d) 89वां
(e) 81वां

S8. Ans.(e)
Sol. India has been ranked 81st in the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International, which named the country among the "worst offenders" in terms of graft and press freedom in the Asia Pacific region. The index ranks 180 countries and territories by their perceived levels of public sector corruption. In the 2016 India was in the 79th place among 176 countries.
Q9. इंटरनेशनल मातृ भाषा दिवस 2018 का विषय क्या है?
(a) Quality education, language(s) of instruction and learning outcomes
(b) Towards Sustainable Futures through Multilingual Education
(c) Linguistic diversity and multilingualism count for sustainable development
(d) Linguistic and Cultural Diversity of the World
(e) None of the Given Theme is true
S9. Ans.(c)
Sol. UNESCO has celebrated International Mother Language Day on 21 February. The 2018 theme is- "Linguistic diversity and multilingualism count for sustainable development".
Q10. कृषि मंत्री राधा मोहन सिंह ने हाल ही में राष्ट्रीय कृषि बाजार (e-NAM) प्लेटफार्म में कितनी नयी विशेषताएं जोड़ीं हैं ताकि वह और अधिक उपयोगकर्ता-अनुकूल बन सके?
(a) 8
(b) 4
(c) 3
(d) 6
(e) 5
S10. Ans.(d)
Sol. Agriculture Minister Radha Mohan Singh launched six new features in the National Agriculture Market (e-NAM) platform to make it more user-friendly. The six new features of e-NAM platform include-
1. MIS dashboard for better analysis,
2. BHIM payment facility by traders,
3. Mobile payment facility by traders,
4. Enhanced features on the mobile app such as gate entry and payment through mobile,
5. Integration of farmer’s database, and
6. e-Learning module.
Q11. ट्रांसपेरेंसी इंटरनेशनल द्वारा जारी किए गए वैश्विक भ्रष्टाचार धारणा सूचकांक में निम्नलिखित में से किस देश ने शीर्ष स्थान प्राप्त किया है?
(a) डेनमार्क
(b) न्यूजीलैंड
(c) स्वीडन
(d) आइसलैंड
(e) स्विट्जरलैंड

S11. Ans.(b)
Sol. In the global corruption perception index for 2017, released by Transparency International, New Zealand, and Denmark were placed the highest, with scores of 89 and 88, respectively.
Q12. किस नदी को 'बंगाल के दुख' के नाम से भी जाना जाता है?
(a) दामोदर
(b) महानदी
(c) हुगली
(d) गंडक
(e) गंगा

S12. Ans.(a)
Sol.  Damodar River was earlier known as the "River of Sorrows" as it used to flood many areas of Bardhaman, Hooghly,Howrah and Medinipur districts of West Bengal. Even now the floods sometimes affect the lower Damodar Valley, but the havoc it wreaked in earlier years is now a matter of history.
Q13. रॉक गार्डन, कलाकृति नेक चंद द्वारा विशेष रूप से लत्ता और टूटे हुए मिट्टी के पात्रों की कचरे का इस्तेमाल करके निर्मित एक मूर्तिकला उद्यान भारत के किस शहर में है? 
(a) चंडीगढ़
(b) बेंगलुरु
(c) गांधीनगर
(d) हैदराबाद
(e) पुणे

S13. Ans.(a)
Sol. The Rock Garden of Chandigarh is a sculpture garden in Chandigarh, India, also known as Nek Chand's Rock Garden after its founder Nek Chand, a government official who started the garden secretly in his spare time in 1957. Today it is spread over an area of 40 acres. It is completely built of industrial and home waste and thrown-away items.
Q14. गोदावरी नदी के पार निर्मित पोचमपड बांध किस राज्य में स्थित है?
(a) कर्नाटक
(b) महाराष्ट्र
(c) मध्य प्रदेश
(d) तेलंगाना
(e) ओडिशा

S14. Ans.(d)
Sol. The Sri Rama Sagar Project also is known as the Pochampadu Project is an Indian flood-flow project on the Godavari River. The Project is located in Nizamabad district, 3 km away from National Highway 44. It has been described by The Hindu as a "lifeline for a large part of Telangana".
Q15. भारत सरकार और अंतर्राष्ट्रीय विकास अनुसंधान केंद्र (आईडीआरसी) के बीच एक समझौता ज्ञापन पर नई दिल्ली में हस्ताक्षर किए गए. आईडीआरसी एक _____________ आधारित अनुसंधान केंद्र है.
(a) सऊदी अरब
(b) इंडोनेशिया
(c) ईरान
(d) रूस
(e) कनाडा

S15. Ans.(e)
Sol. An MoU between the Government of India and Canada’s International Development Research Centre (IDRC) was signed in New Delhi. The agreement was signed to usher the “programme based research support” in addressing current and future global and local developmental challenges.

No comments:

New Batch Foundation Batch (Special for SBI Clerk) has been started, at 9:30 AM , Last Date of Addmission 2 March| For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .