Computer Quiz

Q1. निम्नलिखित में से कौन सी  कीबोर्ड शॉर्टकट कमांड आपको अपने कार्य को अनडू करने की अनुमति देती है?
(a) CTRL + N
(b) CTRL + S
(c) CTRL + Z
(d) CTRL + O
(e) CTRL + P

Q2. निम्नलिखित इकाइयों में से कौन सी फ़ॉन्ट आकार निर्दिष्ट करने के लिए प्रयोग की जाती है?
(a) पॉइंट (pt)
(b) पास्कल
(c) पिकैस
(d) मिलीमीटर
(e) सेंटीमीटर

Q3. निम्नलिखित में से कौन सी विशेषताएँ आपको एक टेक्स्ट को किसी भी दिशा में घुमाने की सुविधा देता है?
(a) टेक्स्ट बॉक्स
(b) एलाइनमेंट
(c) फॉर्मेटिंग
(d) टेक्स्ट रोटेशन
(e) इनमें से कोई नहीं

Q4. __________ 
मेनू में एक वर्ड डॉक्यूमेंट में चिन्हों को जोड़ने के विकल्प होते है.
(a) Home
(b) Insert
(c) Review
(d) Mailing
(e) View

Q5. ____________ डायलॉग बॉक्स लांचर के आदेशों का एक संक्षिप्त विवरण औरवैकल्पिककीबोर्ड शॉर्टकट दर्शाता है?
(a) Context menu
(b) KeyTip
(c) Screen Tip
(d) Live Preview
(e) Animation

Q6. आप एम एस वर्ड के पिछले संस्करण में एक डॉक्यूमेंट को सुरक्षित करने के लिए निम्न स्वरूप में से चयन कर सकते हैं?
(a) Word 97-2003 Document
(b) Word Template
(c) XPS Document
(d) Open Document Text
(e) इनमें से कोई नहीं

Q7. सभी एमएस ऑफिस एप्लीकेशन में स्वत: सुधार सुविधा का कार्य क्या है?
(a) गलत वर्तनी शब्दों की जगह सही शब्द देना.
(b) व्याकरण की दृष्टि से गलती सही करना
(c) दोहराए गये शब्द के की जगह 'same' का प्रयोग करना
(d) कुछ चयनित शब्दों की जगह ‘auto’ का प्रयोग करना
(e) इनमें से कोई नहीं

Q8. एक्सेल में निम्नलिखित में से कौन सा चिन्ह एक संख्यात्मक मान को एक लेबल मूल्य के रूप में दर्शाने के लिए उस मान से पहले उपयोग किया जाता है?
(a) ”
(b) =
(c) _
(d) ’
(e) इनमें से कोई नहीं

Q9. एक्सेल में एक सेल रेंज निम्नलिखित में से किस चिन्ह द्वारा दर्शायी जाती है?
(a) अल्पविराम
(b) अपूर्ण विराम
(c) सेमीकोलन
(d) फ़ॉर्वर्ड स्लैश
(e) इनमें से कोई नहीं

Q10. एमएस एक्सेल में, सूत्रों और फंक्शन दोनों एक्सेल समझने के लिए से किसके पहले उपयोग किया जाता है?
(a) हैश चिन्ह
(b) बराबर चिन्ह
(c) प्रतिशत चिन्ह
(d) तारांकन चिन्ह
(e) इनमें से कोई नहीं

Q11. आईपी एड्रेस 123.225.225.124 किससे संबंधित है:
(a) क्लास A
(b) क्लास B
(c) क्लास C
(d) क्लास D
(e) इनमें से कोई नहीं

Q12. निम्नलिखित में से कौन सी संचार प्रणाली द्विदिश डेटा संचरण प्रदान करती है?
(a) सिंप्लेक्स
(b) हाफ डुप्लेक्स
(c) फुल डुप्लेक्स
(d) (b) और (c) दोनों
(e) इनमें से कोई नहीं

Q13. निम्नलिखित में से किस  टोपोलॉजी की उच्चतम विश्वसनीयता है?
(a) स्टार टोपोलॉजी
(b) बस टोपोलॉजी
(c) रिंग टोपोलॉजी
(d) मेष टोपोलॉजी
(e) इनमें से कोई नहीं

Q14. निम्नलिखित में से कौन सी समितियां गाइड टीसीपी/आईपी सूट और इंटरनेट की प्रगति को गाइड करती है?
(a) IEEE
(b) IAB
(c) ITC
(d) IP
(e) JPEG

Q15. टीसीपी / आईपी प्रोटोकॉल सूट में कितनी लेयर्स है?
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 4
(e) 3


उत्तर 

1. Ans.(c)
Sol. The CTRL + Z command is used to undo any action or list of actions performed by a user. It works uniformly across all applications of MS Office.

2. Ans.(a)
Sol. Points is the default measurement unit to specify the size of text.

3. Ans.(d)
Sol. The Text Rotation command allows you to rotate the text in any direction.

S4. Ans.(b)
Sol. The Insert menu is MS Word contains the Symbol option that allows you to insert symbols in the document.

5. Ans.(c)
Sol. ScreenTip is a small window that appears when the pointer is rolled over a command or control. It shows the descriptive text for that command or control.

6. Ans.(a)
Sol. Word 97-2003 Document is a compatible format used to save a document in a compatibility mode with previous versions of Word document.

7. Ans.(a)
Sol. The AutoCorrect feature is used to correct typo errors and misspelled words automatically according to the words given in the list for the AutoCorrect feature.

8. Ans.(d)
Sol. In MS Excel, apostrophe is a symbol that is used to convert the numeric value in the text format. To do this, you need to add the apostrophe symbol before the numeric value.

9. Ans.(b)
Sol. A cell range refers to a group of cells within a row or column. For example, a cell range including the cells B1, B2, B3, B4 and B5 will be written as B1:B5.

10. Ans.(b)
Sol. In MS Excel, the equals sign is used to start a formula or function.

11. Ans.(a)
Sol. Class A IP addresses range from 1.0.0.0 to 126.225.225.225. Class A addresses only include IP starting from 1.x.x.x to 126.x.x.x only. The IP range 127.x.x.x is reserved for loopback IP addresses.

12. Ans.(d)
Sol. Simplex is unidirectional while half duplex and full duplex communication modes are bidirectional. Difference between half duplex and full duplex is that the transmission of data is done one at a time in half duplex while simultaneous data transmission takes place in full duplex communication.

13. Ans.(d)
Sol. In the mesh topology, each computer is connected to the other with a separate physical link in a network. It is most reliable topology as the network does not get down in case one of the nodes is failed.

14. Ans.(b)
Sol. Internet Architecture Board (IAB) is an Internet administration committee that sets the focus and momentum and guides the progression of the TCP/IP suite and the Internet. It is also responsible for setting the tone and direction of the Internet protocols.

15. Ans.(d)
Sol. The TCP/IP protocol suite contains four layers including network access, Internet, transport and application.

No comments:

New Batch for SBI Clerk Mains starts from 12 March at 10:30 AM| New Batch for BSTC and Pre B.Ed starts from 20 March 2020 at 2:00 PM.| For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .