English Quiz (Cloze Test)

Directions (1-10) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate words without changing the meaning of the passage.

Does Indian industry need democracy? The Indian economy’s sustained growth today is.... (1).... by incomplete democracy. While millions of Indians endure poverty, only a tiny majority ……(2)…… prosperity. On the other hand, many Latin American countries have registered ……(3)…… growth rates under military dictators and today one of the fastest growing economies in the world – china- has an ……(4)………rather than a democracy government. So why does Indian need democracy for sustained growth? To many, democracy ……(5)... slower decision making with corrupt politicians and red-tapeism etc. Industry should, therefore, be ……..(6)…… with less, not more, democracy. However, while China ……….(7)……. Consumption in order to save and invest more than half its output to produce 10% growth, India ……….(8)…… almost two-thirds of its output and manages to achieve 9% growth from one-third of its output. ……(9) ………. India’s democracy is not inefficient when it comes to making ……(10) ……….use of resources.  

1.
(a) deprived  
(b) hampered  
(c) eliminated 
(d) faced 
(e) threaten 

2.
(a) pursuit 
(b) acquisition 
(c) benefit 
(d) enjoy 
(e) value 

3.
(a) acceptable 
(b) insignificant 
(c) variable 
(d) inflated 
(e) affordable 

4.
(a) autonomous 
(b) economical 
(c) authoritarian 
(d) egalitarian 
(e) orthodox

5.
(a) imply
(b) mentions 
(c) attracts 
(d) features 
(e) means

6.
(a) gracious 
(b) adapted 
(c) fascinated 
(d) pleased 
(e) urged

7.
(a) bans 
(b) curtails 
(c) regulate 
(d) ceases 
(e) discourage

8.
(a) consumes 
(b) selects 
(c) indulges 
(d) disperse 
(e) hoard 

9.
(a) Accordingly 
(b) Totally 
(c) Thus 
(d) Even 
(e) Likely

10.
(a) ultimately 
(b) capably 
(c) modest 
(d) secure 
(e) effective  

Ans...
1. b
2. d
3. a
4. c
5. e
6. d
7. b
8. a
9. c
10.e
New Online Foundation Batch starts from 10 December at 1:00 PM, Special for all banking Exams | Regular Live Classes Running on Safalta360 App. Download Now | For more infomation contact us on these numbers - 9828710134 , 9982234596 .

TOP COURSES

Courses offered by Us

Boss

BANKING

SBI/IBPS/RRB PO,Clerk,SO level Exams

Boss

SSC

WBSSC/CHSL/CGL /CPO/MTS etc..

Boss

RAILWAYS

NTPC/GROUP D/ ALP/JE etc..

Boss

TEACHING

REET/Super TET/ UTET/CTET/KVS /NVS etc..