Join Online Test Series in Our Hi-tech computer lab, only Rs 300 . For More info contact us : 9828710134, 9982234596

Computer Quiz

Q1. निम्नलिखित में से क्या 4A2.8D16 का सही द्विआधारी प्रारूप है?
(a) 010010100010.100011012
(b) 010110100010.111011012
(c) 011110100010.100011012
(d) 010010111110.100011012
(e) इनमे से कोई नहीं


S1. Ans.(a)
Sol. The required conversion is as follows:



Therefore, 4A2.8D16 = 010010100010.100011012

Q2. निम्नलिखित में से कौन सा चिन्ह फ्लो चार्ट में डिसिशनल या कंडीशनल कथन का प्रतिनिधित्व करता है?

S2. Ans.(c)
Sol. Diamond (rhombus) shaped figure represents decisional or conditional statement in a flow chart.


Q3.निम्नलिखित में से क्या एक मान्य द्विआधारी संख्या नहीं है?(a) 00000
(b) 11111
(c) FFFFF
(d) 101010
(e) 010101
S3. Ans.(c)
Sol. FFFFF is not a valid binary number, there are only 2 digits in binary number system- 0 and 1.


Q4. यदि ∆, ‘1’ को दर्शाता है और ○ , ‘0’ को दर्शाता है. तो ○∆∆○○∆ का पूरक क्या होगा?(a) 011001
(b) 100110
(c) 101010
(d) 000000
(e) 111111
S4. Ans.(b)
Sol. ○∆∆○○∆ represents 011001. For finding one’s complement we change each 1 to 0 and each 0 to 1. Hence One’s complement of 011001 will be 100110.

Q5. निम्नलिखित आरेख में किस लॉजिक गेट को दर्शाया गया है?


(a) NOR गेट
(b) NOT गेट
(c) OR गेट
(d) NAND गेट
(e) उपरोक्त में से कोई नहीं
S5. Ans.(b)
Sol.

Q6. निम्नलिखित में से क्या हेक्साडेसिमल अंको का सही सेट है?
(a) 102n
(b) a19fk
(c) ZOLO12
(d) FACE
(e) 0101xx
S6. Ans.(d)
Sol. hexadecimal digits are written using symbols from 0-9 or A-F

Q7. निम्नलिखित में से क्या तार्किक संयोजन है?(a) AND गेट
(b) OR गेट
(c) NOT गेट
(d) दोनों(a) और (b)
(e) उपरोक्त सभी
S7. Ans.(a)
Sol. When two statements are combined with an 'and,' then it is a conjunction. For conjunctions, both statements must be true for the compound (result) statement to be true. When your two statements are combined with an 'or,' it is a disjunction.

Q8. यदि Ӣ ‘1’ को दर्शाता है और Ӣ , ‘0’ को दर्शाता है.. A और B, OR लॉजिक गेट के दो इनपुट है और C केवल आउटपुट है. यदि इनपुट A= Ӣ और B= Ӣ है तो आउटपुट क्या होगा?(a) Ṉ Ӣ
(b) Ṉ
(c) Ӣ
(d) Ӣ Ṉ
(e) Ӣ Ṉ Ӣ
S8. Ans.(c)
Sol.

 Ṉ= 0 and  Ӣ=1
Given that A=1 and B=1 Following the truth table for OR gate

Directions (9-11) : त्रिभुज ∆ (1) को दर्शाता है और वृत ○ (0) को दर्शाता है. यदि त्रिभुज इकाई स्थान पर होता है तो इसका मान 1 होगा. यदि यह दहाई स्थान पर आता है तो इसका मान दोगुना जैसे 2 होगा. दिए गये पारिभाषिक शब्दों का प्रयोग करें और प्रश्नों का उत्तर दें. उदाहरण के तौर पर: 
∆ = 1
∆○∆ = 4, 0, 1 = 4+0+1
∆○ = 2


Q9. ‘87’ को इस कूट भाषा में कैसे दर्शाया जाएगा?(a) ○∆∆∆○∆∆
(b) ∆○∆○∆∆∆
(c) ∆∆○∆∆∆∆
(d) ∆○○∆○○∆
(e) ∆∆○∆∆∆○
S9. Ans.(b)
Sol. 

1010111 = ∆○∆○∆∆∆ 


Q10. दी गयी कूट भाषा में ∆∆○○○∆○ के लिए क्या कूट प्रयुक्त है??(a) 98
(b) 97
(c) 90
(d) 94
(e) 99
S10. Ans.(a)
Sol.  

1100010 = 64+32+2=98

Q11. ∆∆○∆ के एक पूरक को कैसे दर्शाया जाएगा?(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6
S11. Ans.(a)
Sol. 1’s complement of 1101 = 0010 = 2 

Q12. निम्नलिखित में से कौन सा नंबर सिस्टम base-10 नंबर सिस्टम के रूप में जाना जाता है?(a) डेसीमल नंबर सिस्टम
(b) बाइनरी नंबर सिस्टम
(c) ऑक्टल नंबर सिस्टम
(d) हेक्साडेसिमल नंबर सिस्टम
(e) इनमे से कोई नहीं
S12. Ans.(a)
Sol. Decimal number system has unique 10 digits, that is, from 0 to 9, to represent a number and its base (or radix) is 10. The decimal number system is also called a base-10 system as it has 10 digits.

Q13. हेक्साडेसिमल संख्या प्रणाली __________ और __________ प्रतीकों का प्रतिनिधित्व करता है.(a) 0-9, A-E
(b) 0-9, A-F
(c) 1-10, A-E
(d) 1-10, A-F
(e) इनमे से कोई नहीं
S13. Ans.(b)
Sol. The hexadecimal number system has 16 possible digits represented by the symbols 0 to 9 and the alphabets A, B, C, D, E and F.

Q14. बाइनरी संख्या 101001110112 का दशमलव संख्या में परिवर्तन ____________ है(a) 133910
(b) 134910
(c) 13931010
(d) 19391010
(e) इनमे से कोई नहीं
S14. Ans.(a)
Sol. The required conversion is as follows:
101001110112 = 1 × 210 + 0 × 29 + 1 × 28 + 0 × 27 + 0 × 26 + 1 × 25 + 1 × 24 + 1 × 23 + 0 × 22 +1 × 21 + 1 × 20 
= 1024 + 0 + 256 + 0 + 0 + 32 + 16  +8 + 0 + 2 + 1
= 133910 

Q15. __________ वह गेट है जोकि किसी भी प्रकार के बूलियन लॉजिक को लागू करने के लिए उपयोग किया जा सकता है..(a) OR गेट
(b) यूनिवर्सल गेट
(c) NAND गेट
(d) Exclusive-NOR गेट
(e) AND गेट
S15. Ans.(b)
Sol. Universal gates are the gates that can be used to implement any type of Boolean logic or circuit. There are two universal gates, namely, NAND gate and NOR gate, which can be used to implement any of the basic logic gates.